ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Ακράτας

Αρχικά, περί τα τέλη του 16ου αιώνα περίπου, η Μονή βρισκόταν στη θέση Πορί ή Κολωνίτης, όπου, στο φυσικό κοίλωμα απότομου βράχου, δημιουργήθηκαν τα πρώτα ασκητήρια και διαμορφώθηκε ο Ναός των Αγίων Πάντων. Από τις αρχές του 18ου αιώνα, η Μονή μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση και αγιογραφήθηκε ο ναΐσκος της το 1751. Στο Μοναστήρι φυλάσσονται πολλά άγια λείψανα, καθώς και σπάνια κειμήλια, όπως ένα Ευαγγέλιο του 1672.

ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ

Άγιος Χαράλαμπος (Δ.Ε. Ακράτας)

Θεμελιώθηκε το 1903. Είναι τρίκλιτη Βασιλική μεγάλου μεγέθους με κλασικιστικά χαρακτηριστικά, επιβλητική στην όψη, η οποία ανατολικά απολήγει σε τρεις ημιεξαγωνικές αψίδες. Η πρόσβαση στο εσωτερικό γίνεται από τριμερές άνοιγμα στη δυτική όψη, που πλαισιώνεται από δύο τριώροφα κωδωνοστάσια. Τα αετώματα του κεντρικού κλίτους τονίζονται με ακροκέραμα. Η εκκλησία είναι έργο του αρχιτέκτονα Χρύσανθου Κανελλόπουλου.

Διατηρεί αξιόλογο τοιχογραφικό διάκοσμο. Έχει χαρακτηρισθεί ως νεώτερο μνημείο, διότι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα και μαρτυρεί την καλλιτεχνική ακμή της Δημοτικής Ενότητας της Ακράτας.

 

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.